Ziarul de Duminică

Texte clasice si meditatii contemporane

Texte clasice si meditatii contemporane
06.07.2007, 21:00 187

Editura clujeana Eikon isi continua preocuparea de a trimite tiparului texte care abordeaza, din perspectiva ecumenica, tematica religioasa: de la texte clasice ale unor mari ganditori crestini, la meditatii contemporane semnate de duhovnici care cauta, in linistea schiturilor, izvorul vietii si al adevarului. Girul I. P. S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, cu a carui binecuvantare apar aceste volume, constituie o recomandare in plus la lectura si meditatie.

Sfantul Clement Romanul - Memorii. Sfantul Clement, ucenic si discipol al Sfantului Petru, a fost episcop al Romei in timpul imparatului Traian, care il condamna la moarte prin inec. Dupa aproape sapte secole, moastele sale sunt aflate si duse cu mare cinste la Roma. Pe la 872, o parte din ele sunt mutate la manastirea Cava de langa Salerno, unde se afla si astazi. La anul 1000, Vladimir, craiul rusilor, duce la Kiev capul Sfantului Clement. Volumul este, in esenta, un roman filosofic si teologic. Autorul isi alege drept personaje principale pe ucenicii si adeptii lui Hristos, pune in gurile acestora crezurile sale cele mai importante si impleteste totul in jurul firului unei povesti imaginare. Cercetatorii nu au putut stabili cu exactitate locul unde au fost scrise memoriile. Unii, precum Schliemann, au presupus Roma, altii - Asia Mica sau Siria Rasariteana. Versiunea greaca a Memoriilor s-a pierdut, lucrarea ajungand pana la noi sub forma unei traduceri facute de Rufin din Aquileea in anul 410 d. Hr.

Alexandru Mihai Nita - Desfigurarea si transfigurarea lumii.
Monahul Alexandru (Alexandru Mihai Nita - pe numele sau de mirean) este un marturisitor aparte, nu numai pentru ca vietuieste acum la Muntele Athos, ci si pentru ca are in spate greutatea unei experiente de viata complexe. Absolvent de Conservator, profesor de muzica in Bucuresti, realizator de emisiuni muzicale la Televiziunea Romana, o vreme frecventator al spiritualitatilor exotice, A.M. Nita s-a exilat, impreuna cu intreaga familie in Statele Unite, in 1984. Nu si-a gasit mangaierea nici in consumismul civilizatiei, nici in performanta intelectuala. La sfarsitul anilor '90, are revelatia Athosului, vine aici, uceniceste pe langa parintele Dionisie Ignat si se calugareste in 2001. Volumul, aparut in colectia Biblioteca Ortodoxa, reuneste reflectii si analize pe marginea unor teme perene precum porunca iubirii, iubirea argintilor, coruptia puterii, suferinta culturii.

Ion Agarbiceanu - Fata de lumina a crestinismului. Meditatiile crestine ale lui Ion Agarbiceanu, adunate intr-o lucrare mai putin cunoscuta marelui public, dar cu rezonante dintre cele mai subtile, aparuta in 1943 la Blaj, ne ofera o imagine complexa a chipului interior al scriitorului cleric. Asa cum noteaza in prefata criticul Mircea Popa, "peste tot la Agarbiceanu, credinta nu se desparte de cunostinte, de stradania de a cauta mereu pozitionarea sa in lume, continua reinnoire, ca un fel de ethos global. Criza identitatii se resimte in intreg discursul religios al scriitorului care respira peste tot un crestinism genuin adecvat tendintei sale recuperatoare sub raport spiritual." Panteism, Harfa simtirilor, Osandirea bogatiei, Sinceritate, Umilinta sau superbie? sunt cateva dintre titlurile acestor scrieri care indeamna la adanca reflectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO